ijahis idja

 

MIKÄ ON IJAHIS IDJA?

Ijahis idja on alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma, jota on järjestetty Inarin kirkonkylällä vuodesta 2004 lähtien. Tapahtuma on Suomen ainoa saamelaismusiikkiin keskittyvä festivaali. Ijahis idjan ohjelmaan kuuluu niin perinteisen saamelaismusiikin taitajien esityksiä, nousevien saamelaisartistien konsertteja, lasten ohjelmaa, alkuperäiskansavieraiden musiikkiesityksiä sekä saamelaismusiikkiin keskittyvät klubi-illat. Vuonna 2018 Ijahis idja järjestetään 17.–19.8.

 

IJAHIS IDJAN HISTORIA

Ijahis idjan historia juontaa juurensa 2000-luvun alkuun, jolloin Saamelaiskäräjien hallintopäällikkö Juha Guttorm ja Saamelaisalueen koulutuskeskuksen pitkäaikainen, jo edesmennyt rehtori, Lassi Valkeapää alkoivat haaveilla koko perheen musiikkitapahtuman järjestämisestä Inariin. Tapahtumasta kaavailtiin useamman päivän kestävää, ihka oikeaa festivaalia, johon kutsuttaisiin saamelaisartistien lisäksi alkuperäiskansavieraita ympäri maailmaa. Tapahtuma haluttiin tehdä kerralla niin vetovoimaiseksi, että se jäisi pysyväksi Inariin.


Kaksikko kypsytteli ideaansa, kokosi taustavoimia hankkeelleen ja hetken kuluttua suunnittelu olikin jo täydessä vauhdissa. Aprikoitiin, että tapahtuma pitäisi potkaista pian käyntiin, jottei joku muu ehtisi toteuttaa kelpo ideaa ensin. Vuoden 2004 toukokuussa tiimi jo esittelikin Ijahis idjaksi- nimettyä, pian järjestettävää tapahtumaansa Saamelaismuseo Siidassa pidetyssä virallisessa lehdistötilaisuudessa.


Ensimmäistä yöttömän yön festivaalia juhlittiin kirkonkylällä, silloisen kirjaston pihalla toukokuun viimeisenä päivänä vuonna 2004. Paikalle oli kertynyt toistasataa kulttuurinnälkäistä festivaalikävijää. Ensimmäisessä tapahtumassa saivat kunnian esiintyä Satu Aikio, Ulla Pirttijärvi, Mikkal Morottaja, Ante Mikkal Gaup, Inarin ala-asteen lapsiesiintyjiä sekä Wimme, joka kiikkui mikkeineen kirjaston katolle ja jäi persoonallisella esityksellään taatusti jokaisen kuulijan mieleen. Tapahtuman kaukaisimmat vieraat saapuivat Jakutiasta ja festivaalia juonsi Märistä Säpikkäistäkin tuttu Anne Kirste Aikio. Seuraavana vuonna festivaalialue rakennettiin Inarijärven rannalle, kalasataman alueelle, jossa järveltä puhkuva tuuli äityi tapahtuman aikana välillä niin kovaksi, että kodan muotoon rakennettu festivaaliteltta pysyi vaivoin paikallaan. Festivaalilla ahkeroineet järjestäjät seisoivat musiikista nauttimisen ohella painona festivaaliteltan nurkissa ja varoivat tarttumasta tuulen selkään.


Vuonna 2007 festivaali päätettiin järjestää lämpimämpien kelien toivossa vasta elokuussa ja hieman suojaisemmalla paikalla, Saamelaisalueen koulutuskeskuksen pihalla. SaKK:n väellä on ollut vuosien saatossa merkittävä rooli festivaalin aikaansaavana voimana, puhumattakaan muista ahkerista talkoolaisista tai Inarin saamelaisseura, Anára Sámisearvistä, joka on alusta asti toiminut festivaalin vastuullisena järjestäjänä. Festivaalille taiteellisen osaamisensa on vuosien saatossa tuonut niin saamelaismusiikin monitaituri Annukka Hirvasvuopio-Laiti kuin saamelaistaiteen läänintaiteilija, muusikko Anna Näkkäläjärvi-Länsman. Vuonna 2012 tapahtuma sai uudeksi kodikseen vasta-avatun Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen avarine pihoineen ja tarjosi kaksipäiväisen tapahtuman aikana viihdykettä yli kahdelle tuhannelle iloiselle kuulijalle. Kymmenessä vuodessa Ijahis idja on kasvanut merkittäväksi alkuperäiskansojen musiikkia ja kulttuuria esitteleväksi festivaaliksi, ja se on saanut kiitosta valittömänä ja lämminhenkisenä koko perheen kesätapahtumana. Tuota pikaa on aika taas kohdata yöttömässä yössä.