Uutiset

18.8.2019
IJAHIS IDJA -FESTIVAALILLA KÄVIJÄENNÄTYS


15.8.2019
FESTIVAALIN PORTIT AUKEAVAT JO KLO. 17.30


29.7.2019
Ijahis idjan käsityömarkkinoille myyjiä ympäri Saamenmaata


05.7.2019
IJAHIS IDJA 2019 ENNAKKOLIPUNMYYNTI ON ALKANUT


04.7.2019
IJAHIS IDJA HAKEE TALKOOLAISIA


01.7.2019
IJAHIS IDJA -FESTIVAALIN OHJELMA ON JULKAISTU


29.4.2019
MARI BOINE JA ISÁK IJAHIS IDJA -FESTIVAALILLE


17.4.2019
IJAHIS IDJA 16.-17.8.2019


IJAHIS IDJAN TEEMANA JOIKUMURTEET - ARTISTEJA JULKAISTU

18.05.2017

Vuonna 2017 alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma Ijahis idja järjestetään sille vakiintuneena ajankohtana elokuun puolessa välissä Inarin kirkonkylällä. Festivaalin tapahtumapäivät ovat 18–20.8.2017.

 

ÁRA -yhtye ensimmäistä kertaa Suomessa ja Ijahis idjassa

 

Ruotsinsaamelaisen joikaajan Simon Issát Maraisen ÁRA-yhtye saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen ja Ijahis idja-festivaalille. Yhtye on julkaissut ensimmäisen albuminsa jo vuonna 2010 ja konsertoinut ympäriinsä. Uusin albumi Girkásitjulkaistiin helmikuussa 2017. Yhtyeen musiikissa kohtaavat perinne ja inspiraatio, ystävyys ja lämpö, joiku ja improvisaatio. ÁRA:n soundi on ainutlaatuista. Se on matka läpi sanojen ja sävelien maiseman.

 

Ravggon – folk-rockia Vuotsosta

 

Ahkerasti keikkaileva Ravggon-yhtye nousee niin ikään ensimmäistä kertaa Ijahis idjan lavalle elokuun pimenevässä illassa. Vuonna 2015 Ravggon osallistui Sámi Grand Prix -laulukilpailuun sijoittuen hienosti kolmanneksi. Samana vuonna yhtyeen kappale In dárbbat appelsiinnaidoli Yle Sápmin radiolähetysten soitetuin kappale. Vuotta myöhemmin yhtye julkaisi debyyttialbuminsa Ráji Ravddas.

Ravggonin musiikissa ja lyriikoissa ruoditaan nykymaailman hullutuksia ja ihmisyyden kolkkoutta, tukeutuen omiin juuriin ja luonnosta voiman saaden. Ravggon on raidossa tempova poro, joka ei tottele ketään!

 

Teemana joikumurteet

 

Neljättätoista kertaa järjestettävän Ijahis idjan teemana on Juoigansuopmanat (suom. Joikumurteet). Tällä teemalla tuodaan esiin värikäs saamelaisen vokaalimusiikkilajien kirjo. Teema on tänä vuonna ajankohtainen, koska on kulunut 100 vuotta ensimmäisestä yhteispohjoismaisesta saamelaisten kokoontumisesta, jota juhlittiin saamelaisten kansallispäivän aikaan Trondheimissä monipäiväisin juhlamenoin.

 

Musiikin kautta festivaali haluaa tuoda esille, että huolimatta paikallisista tyylisuunnista, saamelaisilla on yhteinen paikallistyylien värittämä musiikkiperinne, joka yhdistää saamelaisia valtioiden rajojen ylitse. Tapahtumassa on teemakonsertti, jossa esiintyy joikaajia ympäri saamelaisaluetta Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Venäjältä ja monelta eri kielialueelta.

 

Ijahis idjan ohjelma julkistetaan kokonaisuudessaan kesäkuun aikana tapahtuman omilla nettisivuilla. Ijahis idja järjestetään 18.-20.8.2017

 

Ijahis idjan järjestävät yhteistyössä Anára Sámisearvi ry, Saamelaiskäräjät, Saamelaisalueen koulutuskeskus, Inarin kunta, Saamelaismuseo Siida, Taiteen edistämiskeskuksen Lapin toimipiste, Yle Sápmi ja Hotelli Kultahovi.  

 

Takaisin