Ailu Valle

konsertti
Livestream
La 15.08 klo 20:15

Ailu Valle on 35-vuotias pohjoissaameksi, suomeksi ja englanniksi esiintyvä rap-artisti. Vallen tyylissä yhdistyy kantaaottava sanoma, teknisyys ja tunne. Valle on kotoisin kaukaa pohjoisesta, parinkymmenen ihmisen pienestä porokylästä Kaamasmukasta, Utsjoen kunnasta. Valle kiinnostui räpistä yläasteella, kun löysät housut ja räppimerkit levisivät myös pohjoisen perukoille ja vuoden 2006 tienoilla hän alkoi räpätä englanniksi ja suomeksi.
 
Saamen kieli löytyi luonnostaan, kun oma perspektiivi rupesi loksahtelemaan paikoilleen ja räpistä löytyi oma uoma protestina länsimaisen kulttuurin luontoa tuhoavalle suunnalle. Sen lisäksi pohjoissaame on Vallelle sydämen ja tunteiden tulkki, hänen sielunsa kieli.
 
Valle on keikkaillut vuodesta 2008 lähtien aktiivisesti mm. Suomessa, Norjassa, Ruotsissa, Saksassa, Kanadassa ja USA:ssa.

Ailu Valle julkaisi kolmannen studioalbuminsa ”Viidon sieiddit” eli “Laajentuneet Seidat” 27.7.2019. Albumilla Valle pohtii ilmastonmuutoksen aikakauden asenteita ja luontosuhdetta syvän filosofisella otteella; keinoinaan joiku ja spoken word sekä pohjoissaamen-, suomen- ja englanninkielinen rap. Ijahis idja -konsertissa Ailu Vallen mukana ovat DJ Uyarakq sekä tanssijat Janita Rantanen ja Niina Rajaniemi.