Emil Kárlsen

konsertti
Sajos
Pe 19.08 klo 19:30

Omasvuonosta, Pohjois-Norjasta kotoisin oleva Emil Kárlsen kirjoittaa ja laulaa pohjoissaameksi tavalla, jota et ole aiemmin kuullut Saamenmaalla. Runolliset tekstit ja melodiset vokaalit nivoutuvat yhteen klassisten jousien, modernin yhtyeen ja pyörteilevien äänimaailmojen kanssa.

Nuoresta, 23:n vuoden iästään huolimatta Kárlsen on jo kokemut muusikko, sanoittaja, tuottaja, artisti ja näyttelijä. Debyyttilevyllään, Nagirvárrái, hän teki yhteistyötä sekä Arktisen filharmonisen orkesterin että maineikkaiden saamelaisartistien, kuten Lávren, Katarina Barrukin ja Hildá Länsmanin kanssa. Lisäksi levyllä vierailevat ISÁK-yhtyeen Ella Marie Hætta Isaksen ja Áidna.

”Nagirvárrái” eli suomeksi ”univuorelle” ja viittaa saamelaiseen ilmaisuun, jossa lähdetään vierailemaan univuorella sen sijaan että todettaisiin koruttomasti, ”painun pehkuihin”. Nukkuminen on saamelaisyhteisössä ollut aina enemmän kuin pelkkää lepäämistä. Unissa saavutettiin mielentila, joka mahdollisti toisten ulottuvuuksien yhteyden ihmiseen hänen uniensa kautta. Tämä unimielentila on myös Emil Kárlsenin musiikin ja sanoitusten lähtöpiste.

Kuva: Ørjan Marakatt Bertelsen