Elokuussa järjestettävän Ijahis idja -alkuperäiskansojen musiikkifestivaalin ohjelma on julkaistu. Festivaali järjestetään Inarissa jo yhdeksättätoista kertaa. Festivaaliviikonlopun tarjontaan kuuluu konserttien ohella Ijahis idja -risteily, suopungiheittokilpailut, Talent Stage, saamelaiskäsityömarkkinat sekä lasten ja nuorten omaa ohjelmaa.

Tapahtuma alkaa perjantaina 19.8. lasten- ja nuortenpäivällä. Päivän aikana ennakkoon ilmoittautuneet lapset ja nuoret osallistuvat työpajoihin sekä pääsevät näkemään saamelaisia lyhytelokuvia. Omaa osaamistaan lapset ja nuoret pääsevät esittämään Násttážat-nuortenkonsertissa.

Festivaali avataan perjantaina klo. 18.00, mutta jo sitä ennen on mahdollista lähteä Ijahis idja -risteilylle Inarijärvelle. Matkan järjestää Visit Inari ja matkalla esiintyy Ailu Valle. Risteilylle myydään liput erikseen.

Perjantain konsertit Ijahis idjan festivaalialueella aloittaa tänä vuonna ensilevynsä julkaissut Emil Kárlsen. Hänen jälkeensä vuorossa on yksi tämän hetken suosituimmista saamelaisartisteista, ISÁK. Perjantain konsertit päättyvät varmasti vauhdikkaissa tunnelmissa, kun lavalle nousee Bernt Mikkel Haglund ja juoigit.

Lauantaina 20.8. festivaalialue aukeaa klo 15.00. Ensimmäinen konsertti on Talent Stage, jossa lavalle pääsevät artistit, jotka eivät ole vielä olleet paljoa esillä eivätkä suuren yliesön tiedossa.

Ijahis idjan lavalla lauantaina esiintyy myös Evvan nõmmpeeiʼv (Evvanin nimipäivät), joka on uunituore kolttasaamelainen bändi, jonka ensimmäinen keikka on vuoden 2022 Ijahis idjassa. Perinteistä saamelaista musiikkia lavalle tuovat puolestaan Ulla Pirttijärvi-Länsman, Semmen Bolshunov ja Petter Morottaja. Konserttien lomassa festivaalivierailla on mahdollisuus osallistua suopunginheittokisaan. Tarkkuutta vaativa kisa järjestetään Sajoksen pihalla. Lauantain konsertit päättyvät kovaan kolmikkoon, kun lavalle nousevat peräjälkeen Arvvas, Angelit ja Intrigue.

Vuoden 2022 Ijahis idjan julisteen on suunnitellut nuorgamilainen taiteilija Lada Suomenrinne.

Ijahis idja 19.–20.8.2022 Inarissa. Ennakkolipunmyynti alkaa viikolla 28.  

Ijahis idjan järjestävät Anára Sámisearvi ry, Saamelaiskäräjät, Saamelaiskulttuurikeskus Sajos, Saamelaisalueen koulutuskeskus, Inarin kunta ja Yle Sápmi. Festivaalin yhteistyökumppanit ovat Visit Inari ja Hotelli Kultahovi.

Lisätietoja:
Tuottaja
Oula Guttorm
oula.guttorm(at)samediggi.fi
+358 40 667 4545

Apulaistuottaja
Aleksi Ahlakorpi
aleksi.ahlakorpi(at)samediggi.fi
+358 40 192 8468